Workshop 'communicatie met ouders'

Op 22 januari waren alle stafleden en bestuur om 19:00 uur welkom in de D’n Burcht om deel te nemen aan de workshop: ‘communicatie met ouders’.

 

Als stafleden kunnen we natuurlijk heel goed programma’s maken en met kinderen omgaan. Maar het communiceren moet ouders is een verhaal apart. Maar ook daar ontkom je als staflid natuurlijk niet aan.

 

Vanuit de scouting regio Gelderland was een specialist afgereisd die ons hierover alles kon vertellen. Maar het was niet alleen luisteren, er moest zelf ook nagedacht worden.

Om te beginnen moesten we in kleine groepjes een boom tekenen waarin we aan moesten geven op welke manier we allemaal met ouders communiceren. Zeker tegenwoordig, zijn er vele manieren waarop dit kan. Naast de informatieavond en een briefje, kwamen hierbij ook mail, Facebook, Whatsapp, Twitter en sms aan de orde. Maar ook een ontmoeting in de supermarkt of bij de pronkzitting is een moment waarop vaak met ouders wordt gecommuniceerd. Naar aanleiding hiervan werd ook gekeken welke soort informatie op welke manier met ouders wordt uitgewisseld.

 

Vervolgens moeste we nog een oefening doen waarbij gecommuniceerd moest worden zonder non-verbale communicatie. Dit bleek vaak nog lastiger dan gedacht. Hieruit blijkt dus wel, dat je non-verbaal ook een heleboel verteld. Goed om te weten, voordat je in de telefoon klimt, of een mail stuurt. Hieruit blijkt wel dat je problemen of het gedrag van een kind beter in een persoonlijk gesprek bespreekt.

 

Zo’n persoonlijk gesprek kan soms erg lastig zijn. Er werd dus ook wat verteld over de verschillende fases van zo’n gesprek en hoe je dit het beste aanpakt. Dit werd vervolgens aan de hand van een rollenspel geoefend, waarbij door anderen geobserveerd moest worden.

 

Na 10 uur ging iedereen tevreden en een stuk wijzer weer naar huis.

 

Hierbij wil ik onze trainer en Johan dan ook bedanken voor deze leerzame avond.

 

Groeten,

Jasper

 

Scouting Nederland

 

 

Scouting Regio Noord Oost Brabant

 

 

Scoutcentrum "Achter de Berg"

Log in