Leidingweekend

Op 25, 26 en 27 maart was het weer eens zover: het jaarlijkse leidingweekend. Het thema van het weekend was het Land van Maas en Waalin de Middeleeuwen. De tijd van ridders, jonkvrouwen en varkens.

Vóór het kamp waren er groepjes gemaakt die ieder een kasteel uit de buurt onder zich kregen als groepsnaam. Ieder groepje moest de auto de andere kastelen in het gebied afgaan om vragen over het kasteel in kwestie te kunnen beantwoorden. En zo maak je nog wel eens wat mee, zoals binnenvallen en eruit gezet worden op een besloten feest ende beschermvrouwe der padden aan moeten horen.
Na de autotocht was er nog wat tijd voor gezelligheid in de gelagkamer. Maar toen barstte de strijd los! Op een tafel lag een enorm bordspel van het Land van Maas en Waal à la Risk/kolonisten van Catan/fantasie.
Met de punten die je verdient had met het beantwoorden van de vragen kreeg je legers, waarmee je zoveel mogelijk steden moest trachtten te veroveren.
Team zwart had niet de meeste legers gekregen, maar had wel een bijzonder goede score en tactische plek uitgekozen.

De dobbelsteen besliste de winnaar en wie dus de meeste legers had, kon vaker dobbelen en had meer kans te winnen. Bij iedereen kwam de tacticus in zich naar boven en konden sommigen tot 4 uur in de ochtend ouwebetten over hoe ze het gingen aanpakken, voordat het spel eigenlijk begonnen was.

De volgende dag hadden we een fietstocht langs belangrijke punten van de Tachtigjarige Oorlog. De omgeving was schitterend, maar van die oorlog was weinig meer te bespeuren. Onderweg waren er posten, waar je spelletjes kon spelen, maar die posten waren wel altijd later aanwezig dan het eerste groepje. Eerst moest je op een vierwielig hobbelpaard ringen aan je degen rijgen en daarna een katapult bouwen om een kistje te raken, wat lastiger was dan dat het op het eerste gezicht leek. Met al die spellen kon je weer legers krijgen voor het grote spel.
Team zwart was weer eens boven zichzelf uitgestegen en dan heb ik het niet alleen over de spelletjes, maar ook over de motivatie van de teamgenoten.

Die avond hadden we honger van het fietsen en kregen we een Bourgondische maaltijd. Het hoogtepunt van het diner was het speenvarken dat 2 uur lang aan het spit moest zitten, voordat het warm was. Men zegt dat geduld een schone zaak is en men heeft gelijk, want het varken werd met liefde ontvangen door onze magen.
`s Avonds was er nog een spelletjesavond, waar weer werd gestreden voor legers. Er was een ranglijst en je kon iedereen die boven je stond uitdagen voor een spelletje. De uiteindelijke stand bepaalde weer het aantal te ontvangen legers.
Team zwart was uiteraard door zijn tactisch spel de winnaar, wat niet iedereen kon waarderen.

Het grote spel werd toen weer gespeeld, en iedereen had na een tijdje hun eigen rijk al behoorlijk ver compleet. Er werd hier en daar wel wat aangevallen, maar het eindigde al snel en iedereen ging één voor één gelaafd naar bed.
De volgende en laatste dag gingen wij `s morgens naar een kaasboerderij, waar er spelletjes, proeverijtjes, rondleidingen en placenta-etende koeien waren. De groepjes werden gemixt en men streed deze keer om een uniek sleutelhangerklompje.
Weer op het kampterrein aangekomen kreeg iedere groep extra legers en werd de beslissende strijd gevoerd. Het waren veldslagen van epische proporties en het zweet stond bij iedereen op het voorhoofd. Iedereen hield zijn adem in en de spanning was te snijden…
Uiteindelijk werd het spel gestopt, omdat iedereen wist wie er zou winnen.
A-Team zwart steeg met zijn enorme gebied en leger ver boven de koppen van iedereen uit.

Het kamp werd toen gezamenlijk afgesloten en iedereen was erover eens datde organisatie mooi werk geleverd heeft. Het gezelschap vertrok toen richting Nistelrode om nog even een paar pilsjes pakken op het Tramplein, waarna het afscheid definitief was. Maar er werd niet getreurd, want aan alles komt namelijk een eind, dus zo ook aan de Middeleeuwen.

Ik als betrouwbare onpartijdige schrijver ben niet één die een kant kiest, maar spreek voor de hele staf. Ik moet namelijk zeggen dat team zwart een geweldig tactisch spel heeft gevoerd en met recht uitkwam als de grote overwinnaar.

Behalve de roem, eer en de groupies mag team zwart ook het volgende weekend organiseren, wat ze niet zullen zien als straf, maar als trofee.

Afgezant van de Heren en Dames van Mira Ceti

Scouting Nederland

 

 

Scouting Regio Noord Oost Brabant

 

 

Scoutcentrum "Achter de Berg"

Log in