Geslaagde (A)PL-training

Vrijdagavond 21 januari om19:30 was het zo ver, Arne en ik waren nog druk bezig met hout sprokkelen. Met spanzaag, bijlen en zakmes werd al zwetend een immense boom tot stukjes verwerkt die klein genoeg waren om in de openhaard te passen.

Een voor een druppelde de PL’s en APL’s binnen, snel werden de slaapspullen in het beverhok gegooid en iedereen ging mee aan de gang om het hout klein te krijgen. Dit was maar van korte duur, al snel was er genoeg hout om de openhaard aan de gang te krijgen en was het tijd om serieus te worden.

 

De koffie en ranja met een koekje stonden op tafel klaar. Zoals het een brave schoolklas betaamd, namen ze plaats achter hun kopje en werd er gewacht op het signaal waarop ze hun koekje op mochten eten. Er hing een gezonde spanning in de lucht…

 

Om te beginnen werden er wat regels afgesproken en  een vragenlijst ingevuld. Samen werd bedacht welke taken een PL en APL allemaal hebben en daarna was het tijd de scouting kennistest in te vullen.

De scouting kennistest leerde ons dat onze PL’s en APL’s vooral goed zijn in “koken en stoken” en “kamperen en bivak”. De categorieën “wet, belofte  en samenleving” en expressie kwamen er wat minder goed vanaf (uitzonderingen daargelaten). Ook bleek dat we aan “kaart en kompas” en “hout en touw” de komende tijd nog wel wat aandacht moeten besteden.

Vervolgens gingen de PL’s en APL’s op zoek naar elkaars kwaliteiten en zogenaamde “vervormingen”. Na dit kort met elkaar besproken te hebben was het tijd voor een beetje ontspanning.

 

Om de expressie een beetje in ze los te schudden werden de hints-kaartjes uit de kast getrokken. Met vreemde gebaren, gekke bekken,  het wijzen naar anderen en hier en daar een geluidje, werden al of niet de juiste woorden geraden. Met als uitschieters in hilariteit natuurlijk de zwakzinnigeverzorger, pocahontas, waterskiën, timmervrouw en niet te vergeten….. chocoladevla!

 

Uiteindelijk was het tijd om met een zak chips de slaapzak in te duiken, nog even te kletsen en vervolgens na een paar kleine waarschuwingen, te gaan slapen. Hadden wij als leiding nog even de tijd om het volgende onderdeel van (A)PL-training voor te bereiden.

 

Om half zes begonnen de eerste al weer geluid te maken. Net iets te vroeg naar mijn zin. Na een vriendelijke verzoek om nog even de bekken dicht te houden kreeg iedereen toch nog de kans om aan de nodige nachtrust te komen. Om half acht  uit de veren om de zooi van gisteravond op te ruimen en om vers brood bij de warme bakker te gaan halen zodat ik precies op tijd weer terug kon zijn om iedereen zijn bed uit te trommelen. Na een stevig ontbijt aan de gang met het stellingenspel, uitleg gegeven over verschillende manieren van leiding geven, het verschil leren tussen comfortzone en stresszone,  vervolgd door het rollenspel waarin Davin zich als PL mocht bewijzen voor de ergste patrouille die je jezelf voor kunt stellen. En dat deed ie best aardig!

Na dit geëvalueerd te hebben,  hebben we geluncht en het groepsdraaien voorbereid. 

 

Tijdens het groepsdraaien hebben de PL’en APL’s bij hun eigen patrouilleleden de scouting kennistest afgenomen om te kijken waar hun gezamenlijke zwakke punten liggen. Daarna hebben ze  samen uitgezocht waar iedereen een plekje heeft op de koets. Uiteindelijk hebben we het groepsdraaien afgesloten met een spelletje levend stratego op de berg wat tot twee keer toe gewonnen werd door het team met de kotskleurige vlag.  

 

Na het groepsdraaien hebben even een kopje thee gedronken om bij te komen en op te warmen, maar daarna moesten we snel verder met het leren wat feedback is, hoe je dat toepast, wat kernkwadranten, valkuilen, allergieën en uitdagingen zijn en wat die allemaal met elkaar te maken hebben. Best moeilijk allemaal.

 

Tijdens deze zware kost, was Ed in de keuken druk met het voorbereiden van wat lichtere kost voor het avondeten. Lekkere macaroni met een tomatensausje (of alleen gehakt). Na het eten zijn we begonnen met de “Stad van Axen” om te leren hoe we met anderen omgaan en wat voor reactie een bepaalde actie op kan roepen. Hierbij bleek dat sommige leden wel heel veel lijken op bepaalde stafleden.

 

Na dit allemaal doorgesproken te hebben, hebben we gekeken wat iedereen van deze training geleerd heeft en of de training voldeed aan de verwachtingen. Iedereen werd opgehaald en sommigen thuis afgezet. Daarna hebben we als leiding onder het genot van een welverdiend palmpje het weekend ook nog even geëvalueerd.

 

Mochten er in bovenstaande tekst termen en kreten voorkomen waarvan je jezelf afvraagt wat ze betekenen, dan kun je daar een van onze PL’s of APL’s naar vragen. Zij kunnen dat haarfijn uitleggen.

 

Ik vond het een gezellige training en ik ben erg trots op onze PL’s en APL’s dat ze zo goed hun aandacht erbij hebben gehouden en meegedaan hebben.

 

Groeten,

Jasper

Scouting Nederland

 

 

Scouting Regio Noord Oost Brabant

 

 

Scoutcentrum "Achter de Berg"

Log in